Chinees streetfood

Deze snacks moet je geproefd hebben als je in China bent geweest

Luxe maaltijden zijn niet altijd de juiste keuze, soms moet je gewoon gaan voor de speciale snacks in de drukke, armoedige Chinese steeg. Ze zullen je verrassen! Dit land heeft veel interessante, originele en smakelijke snacks, waarvan er vele voedzamer en natuurlijker zijn dan chocolade en aardappelchips. Snacks op straat representeren de lokale cultuur van de verschillende Chinese steden en de lokale keuken. Met eenvoudige ingrediënten, geweldige smaak en korte wachttijd worden ze door iedereen geweldig gevonden.

Als je ‘s nachts door de straten van Chinese steden slentert, word je omringd door geuren en verleid door de straatsnacks. Na de zonsondergang verzamelen talloze verkopers in de straten van specifieke gebieden, vooral rond scholen en universiteiten. Dit wordt yeshi genoemd, wat avondmarkt betekent. Je zult waarschijnlijk verkopers of kleine winkeltjes tegenkomen die verschillende smakelijke straatsnacks verkopen die slechts een paar yuan kosten. Misschien weerhouden hygiënische je om straatsnacks te vermijden. Niet nodig, de meeste snacks op straat zijn schoon en veilig, en vaak het beste deel van de culinaire ervaring van een stad.

De meest populaire snacks in China zijn tofu, tofu pudding, kroepoek, garnalenballetjes, loempia’s, loempia’s en gestoomde (gevulde) broodjes. Om er een paar te noemen. Deze vind je overal.

Suanlafen, warme en zure noedels, gemaakt van zoete aardappelpoeder, is een populair gerecht in de stad Chongqing en de provincie Sichuan, waar het meestal wordt gegeten als tussendoortje of als snelle maaltijd voor lunch of diner. De noedels smaken glad en taai, met een speciale saus die gemaakt is van chili en gemberpoeder, azijn, sojasaus, pinda’s, sojabonen, gehakte groene uien en peterselie. Een ander vergelijkbaar pittig gerecht genaamd Malatang, het is een soort pittige hete pot maar met de ingrediënten die door de chef zijn bedacht. De ingrediënten zijn veel diverser dan Suanlafen, waaronder garnalen, visballetjes, tahoe, lotuswortel, champignons, runderpees en nog veel meer. Allerlei ingrediënten worden op spiesjes geregen en vervolgens gekookt in pittige bouillon, wanneer het wordt geserveerd, worden de spiesjes verwijderd. Eters zitten vaak rond een tafel en eten meestal samen met sesampasta, knoflooksap, oestersaus, geplette pinda’s en gehakte lente-uitjes.

Stinkende tofu, in het Chinees bekend als Choudoufu. Het is een vorm van gefermenteerde tahoe met een sterke geur en wordt meestal gefrituurd. Mensen houden er erg van of haten het vanwege de sterke stinkende geur en speciale smaak.

Youtiao, gebakken broodstok, ook bekend als Chinese oliestok, is in feite twee lange gebakken deegsticks die aan elkaar zijn bevestigd. Het smaakt taai en krokant. De snack wordt meestal samen met rijstepap of sojamelk gegeten voor een traditioneel Chinees ontbijt. Sojamelk wordt gemaakt van sojabonen en wordt lang gezien als het gezondste ontbijt voor Chinezen. Als je Youtiao en Sojabonenmelk noemt, moet je Doufunao noemen, een soepgerecht voor het ontbijt gemaakt met tahoe gelei. In het noorden van China wordt het vaak gegeten met een soort soep gemaakt van sojasaus, champignons en ei, plus wat gehakte koriander, terwijl het in het zuiden meestal wordt doorgesneden met witte suiker. 

Jianbing is een soort traditionele Chinese pannenkoek die vaak wordt gegeten tijdens het ontbijt in Noord-China. De straatcrêpe is ontstaan ​​als de beroemdste snack in Tianjin. Nu heeft het zich verspreid naar veel Chinese steden en is het erg populair in het zuiden. Het maakproces ziet er vrij eenvoudig uit: het beslag wordt over een plat verwarmd oppervlak gegoten en uitgespreid om een ​​dunne pannenkoek of crêpe te vormen, giet het op een ei en laat het koken. Als het bijna klaar is, voeg dan wat hartige en pittige Chinese sauzen toe en leg er knapperig gebakken deeg op, besprenkel met wat gehakte groene ui, komijn en sesam en rol het tenslotte in een wrap. Het hele proces duurt slechts drie tot vier minuten. Het is moeilijk om dit soort crêpe in een restaurant te vinden. Alleen bij een kraampje aan de straatkant kun je een gebakken dunne pannenkoekwrap krijgen.

Dan komt Sugarcoated Haws, of bekend als Tanghulu in het Chinees, deze is bijna een symbool van Chinese snacks. Het is een soort gekonfijte vrucht, de meidoorns zijn aan elkaar geregen met een bamboestok en hebben de vorm van “kalebas”. Het zijn meestal de met suiker omhulde meidoorns op een stok, die er felrood en kristalhelder uitziet, een beetje zuur en zoet smaakt, het omhulsel is knapperig en de vulling is zacht. Het is meestal te vinden bij kraampjes bij straatventers op de hoek van de straat. Als de winter komt, zijn de kraampjes met suiker bedekte trossen te zien in de straten. Het is een favoriete snack voor Noord-Chinezen in de winter. De productie is heel eenvoudig, de belangrijkste grondstoffen zijn meidoorn, met een bamboestok nadat ze in taffy zijn gedompeld, taffy hardt snel uit zodra het de koude lucht ontmoet, en dan wordt het kristalhelder, helderrood gekonfijt fruit. De snack is ontstaan ​​in de Zuidelijke Song-dynastie. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat meidoorn de spijsvertering moet helpen, de bloeddruk moet verlagen en het serumcholesterol moet verlagen. Vanwege zijn helder kristalrode uiterlijk is het geliefd bij de Chinezen die de kleur rood als levendig en hartstochtelijk beschouwen. Tegenwoordig kent de ‘met suiker bedekte haws’ steeds meer variëteiten, grondstoffen zijn niet langer beperkt tot meidoorn, veel vers fruit en gedroogd fruit, zoals: waterkastanje, yam, walnoot, banaan, appel, sinaasappel en zo worden gebruikt om een ​​met suiker bedekte trossen te maken; snijd de grote meidoorn uit het midden met een mes, vul de dadelpasta, rode bonenpasta en andere ingrediënten erin. Dan zijn ze allebei mooi en lekker.

China is een land van gerechten en de Chinese keuken heeft een enorm scala aan smaken en stijlen. Wat uw stemming ook is, er is iets dat u bevredigt. Pittig of mild, de meeste Chinese gerechten beginnen met een gemeenschappelijke basis: knoflook, chili en gember. “Knoflook, chili en gember worden vaak de heilige drie-eenheid van de Chinese keuken genoemd”, zegt een beroemde Chinese kok, “en geen enkele zichzelf respecterende Chinese chef zou zichzelf vinden zonder een fles sojasaus. Sojasaus wordt op talloze verschillende manieren gebruikt en zorgt voor een groot deel van de zoutigheid van de Chinese keuken, terwijl het een ronde, volle smaak toevoegt. “

Ongeacht snacks of gerechten, u zult niet teleurgesteld zijn door Chinees eten.