Chinees medisch dieet

Voedsel als medicijn

De theorie van de traditionele Chinese geneeskunde is het resultaat van de levenspraktijk van Chinese mensen van verschillende etnische groepen gedurende duizenden jaren. Het wordt ondersteund door de wetenschap en speelt een belangrijke leidende rol bij het verbeteren van de fysieke gezondheid van moderne mensen. 

De theorie van de traditionele Chinese geneeskunde benadrukt dat “voedsel medicijn is en medicijn voedsel is”, voedsel en medicijnen zijn van dezelfde oorsprong en het zijn beide natuurlijke producten met dezelfde eigenschappen. Daarom worden er in de geneeskunde veel ingrediënten gebruikt en kunnen ook medicinale stoffen aan de dagelijkse voeding worden toegevoegd. Dit is wat het Chinese volk “dieet en gezondheidsbescherming” noemt. 

Het doel van dit dieet is om het lichaam en zijn gezondheid te behouden, dat houdt is wat wordt geconsumeerd gunstig moet zijn voor het lichaam. De traditionele Chinese geneeskunde stelt dat het menselijk lichaam moet worden aangevuld en voorzien in lijn met verschillende seizoenen. Met andere woorden, wat je verbruikt, moet in overeenstemming zijn met de tijd. Wanneer voedsel wordt geconsumeerd, helpt het om de stabiliteit van het lichaam en het evenwicht en de eenheid van de interne en externe omgeving te behouden. 

Voeding en gezondheid moeten ook worden aangepast aan lokale omstandigheden, wat betekent dat een dieet moet worden gekozen dat gebruikmaakt van verschillende geografische regio’s. Dit komt doordat mensen die in verschillende regio’s zijn opgegroeid een verschillende lichaamsbouw, verschillende eetgewoonten en verschillende behoeften en toleranties voor voedsel hebben. Zo kunnen noorderlingen in China rauwe groene uien en rauwe chilipepers eten, maar zuiderlingen zijn daar niet aan gewend. Over het algemeen is het noodzakelijk om voedsel te vermijden dat schadelijk is voor het lichaam en voedsel te eten dat gunstig is voor het lichaam. 

De mensen in Lao Huo zijn degenen die de meeste aandacht besteden aan voeding en gezondheid in China, en het aan Kantonese dagelijkse dieet – “Lao Huo-soep” is de beste belichaming. Lao Huo-soep wordt gedurende een lange periode gekookt en heeft twee belangrijke kenmerken. Ten eerste moeten koks op de hitte letten. De Lao Huo-soep wordt meestal op hoog vuur gekookt en vervolgens op een zacht vuur gestoofd, zodat de smaak van de ingrediënten volledig in de soep is geïntegreerd. Een ander belangrijk kenmerk is dat het koken van soep vereist dat mensen speciale aandacht besteden aan de aard van voedsel en zonne-energie. Lao Huo-soep wordt gekookt met vlees, botten, fruit en groenten, bonen of traditionele Chinese medicijnen. Zorg er bij de selectie van ingrediënten voor dat de aard van het voedsel het lichaam kan helpen om evenwicht te bereiken. In de traditionele Chinese medicijnen wordt de aard van het voedsel over het algemeen onderverdeeld in heet, koud en warm voedsel, wat niet verwijst naar de koude en warme temperatuur van voedsel, maar verwijst naar een langdurige staat van voedsel dat wordt beïnvloed door de groeiomgeving. Te veel eten van heet voedsel zal een slechte adem, keelpijn, acne en zweren veroorzaken. Te veel verkoelend voedsel zal ervoor zorgen dat je je intolerant voelt bij koud weer, wat leidt tot spierpijn, vermoeidheid en koude ledematen. 

De regio Guangdong in China ligt in de tropen en subtropen, met lange zomers en korte winters. In de zomer regent het vaak, waardoor mensen zich vaak warm en vochtig voelen. Mensen eten in zo’n klimaat liever vloeibaar voedsel. Daarom zijn voedingsmiddelen zoals soep, die gemakkelijk verteerbaar zijn, hier erg populair. Tegelijkertijd worden er speciale kruiden aan de soep toegevoegd die vocht en droogte verdrijven en een goed effect op de gezondheid hebben. 

Sommige professoren zijn van mening dat voeding in de westerse geneeskunde voornamelijk gebaseerd is op de vraag van het menselijk lichaam naar voedingsstoffen en de inhoud van voedingsstoffen om een evenwicht te vinden tussen vraag en aanbod. Als het niet in balans is, moet het menselijk lichaam worden aangevuld. 

Aan de andere kant benadrukt de traditionele Chinese geneeskundigen dat de coördinatie en het evenwicht tussen mens en natuur, en de inname van voedsel gebaseerd moet zijn op de integratie van het menselijk lichaam en de aard van voedsel om de gezondheid van het lichaam te bereiken. Als dit niet het geval is, is het noodzakelijk om de functie van de ingewanden te regulieren, deze te laten aanpassen, coördineren of verbeteren van het vermogen van toevoer, opname en metabolisme van de ingewanden, om uiteindelijk het evenwicht van het lichaam te bereiken.

Het zou geweldig zijn als we de westerse en oosterse concepten van gezondheidsbescherming zouden kunnen combineren.